Επιλέξτε γράμμα:   Α • Β  Γ • Δ • Ε • Ζ  Η • Θ • Ι • Κ • Λ • Μ  Ν  Ξ  Ο  Π  Ρ  Σ  Τ  Υ  Φ  Χ  Ψ  Ω

Ο ύπνος κάνει καλό στη μνήμη και τη μάθηση!

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (14 Ψήφοι)

Ο ύπνος κάνει καλό στη μνήμη και τη μάθηση!

Όπως διαπιστώθηκε από πρόσφατη αμερικανική επιστημονική έρευνα, ο ύπνος  μετά τη μάθηση κάποιου νέου πράγματος βοηθά τον εγκέφαλο να θυμάται καλύτερα, εφόσον ο ύπνος συνοδεύεται με όνειρα. Η εν λόγω έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας «Cell Biology», επιβεβαίωσε προηγούμενες μελέτες νευροεπιστημόνων, οι οποίες είχαν δείξει ότι ο εγκέφαλος δεν «κοιμάται» την ώρα του ύπνου και ότι ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να απορροφήσει νέες πληροφορίες. Παράλληλα, η νέα έρευνα παρέχει μερικές από τις πρώτες πειραματικές ενδείξεις ότι ειδικότερα τα όνειρα βελτιώνουν την μαθησιακή διαδικασία και τη μνήμη.

Γιατί βλέπουμε νεκρούς στον ύπνο μας;

4.3888888888889 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.39 (9 Ψήφοι)

Γιατί βλέπουμε νεκρούς στα όνειρά μας;

Πολλές φορές βλέπουμε στα όνειρά μας αγαπημένα πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή και δεν είναι πλέον κοντά μας. Πώς εξηγεί η επιστήμη το γεγονός αυτό; Ο καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Swansea, Dr Mark Blagrove, απαντά: «Επιστημονικά δεν έχει αποδειχτεί οποιαδήποτε δυνατότητα επικοινωνίας με νεκρούς ενώ είμαστε ξύπνιοι. Η επιθυμία όμως να δούμε για μια ακόμη φορά το αγαπημένο μας πρόσωπο που έχει πεθάνει, είναι τόσο μεγάλη που είναι πιθανό να επηρεάζει τα όνειρα μας. Πέρα από την επιθυμία όμως υπάρχει και η δύναμη της συνήθειας, η καθημερινότητα που βιώναμε με τα πρόσωπα αυτά και η οποία ίσως έρχεται στον ύπνο μας με την μορφή αναμνήσεων. Όταν ξυπνήσουμε από αυτό το όνειρο έχουμε ανάγκη να δεχτούμε ότι δεν ήταν δημιούργημα του μυαλού μας αλλά συνάντηση -έστω ονειρική- με τον δικό μας άνθρωπο».

Τι πρέπει να κάνουμε για να θυμόμαστε τα όνειρά μας;

4.4375 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.44 (8 Ψήφοι)

Τι πρέπει να κάνουμε για να θυμόμαστε τα όνειρά μας;

Αν και όλοι μας βλέπουμε όνειρα, αρκετοί άνθρωποι θεωρούν ακατόρθωτο να θυμηθούν τι είδαν το πρωί. Για να καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο, απαιτείται υπομονή και υπομονή, ενώ μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή και μερικές απλές συμβουλές, τις οποίες θα παραθέσουμε παρακάτω. Κατ’ αρχάς, θα ήταν καλό να προσπαθούμε πάντα να έχουμε σαν τελευταία σκέψη πριν κοιμηθούμε ότι το πρωί πρέπει να θυμόμαστε το όνειρό μας (αυθυποβολή). Αυτή η θετικότητα είναι το πρώτο βήμα για να πετύχουμε το στόχο μας.

Η θεωρία του Φρόιντ

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (6 Ψήφοι)

Σίγκμουντ Φρόιντ

Ο πατέρας της ψυχανάλυσης, Σίγκμουντ Φρόιντ (1856-1939), ήταν εκείνος που έφερε την επανάσταση στην έρευνα των ονείρων. Ο Φρόιντ ξεκίνησε να αναλύει τα όνειρα, προσπαθώντας να κατανοήσει  τις πτυχές της προσωπικότητας που έχουν σχέση με την παθολογία. Θεωρούσε ότι τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία και πως κάθε σκέψη και δράση δικαιολογείται από το ασυνείδητό μας σε κάποιο επίπεδο. Προκειμένου ο άνθρωπος να ζήσει σε μια πολιτισμένη κοινωνία, έχει την τάση να συγκρατεί τις ορμές του και να τις καταστέλλει τις παρορμήσεις του.