Επιλέξτε γράμμα:   Α • Β  Γ • Δ • Ε • Ζ  Η • Θ • Ι • Κ • Λ • Μ  Ν  Ξ  Ο  Π  Ρ  Σ  Τ  Υ  Φ  Χ  Ψ  Ω

Ποιά η σημασία των ονείρων;

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (3 Ψήφοι)

Ποιά η σημασία των ονείρων;

Από τον 6ο αιώνα π.Χ. υπήρχαν κιόλας γραπτές μαρτυρίες από τους αρχαιότερους πολιτισμούς, όπως των Χαλδαίων ή των Αιγυπτίων, στις οποίες γινόταν λόγος για τη σημασία των ονείρων.

Ωστόσο, μονάχα όταν αναπτύχθηκε ο ελληνικός πολιτισμός το αντικείμενο αυτό άρχισε να μελετάται συστηματικά. Από τους μάντεις και τους οιωνοσκόπους, που προέβλεπαν το μέλλον μελετώντας τα εντόσθια των νεκρών ζώων ή το πέταγμα των πουλιών, προέκυψαν οι πρώτοι ονειρομάντεις, οι μελετητές της σημασίας των ονείρων.

Από αυτή την εποχή σώζονται έργα αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα, όπως τα «Ονειροκριτικά» του Αρτεμίδωρου της Δάλδης, που μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεπεραστεί και στα οποία αναφέρεται πως όλα τα όνειρα που περιγράφονται έχουν μελετηθεί αρκετά, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι τα προμηνύματα τους ήταν σωστά.

Οι Ρωμαίοι έδωσαν κι αυτοί μεγάλη σημασία στα όνειρα και ήταν πολλές οι προσωπικότητες από τον πολιτιστικό και θρησκευτικό χώρο που προσέδωσαν κύρος στην ερμηνεία των ονείρων.

Αργότερα, στο δυτικό Μεσαίωνα, το θέμα αυτό έγινε ταμπού εξαιτίας της στάσης που  υιοθέτησε η Καθολική εκκλησία, θεωρώντας τα όνειρα ως εκδηλώσεις του Διαβόλου. Το ίδιο όμως πίστευε κι ο Λούθηρος, που στα κηρύγματα του παρακινούσε τους οπαδούς ίου να αγνοούν τα όνειρα, γιατί υπαγορεύονταν από το Πονηρό.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να δηλώνουν ότι δεν ονειρεύονταν, γιατί διαφορετικά θα διώκονταν από την Ιερά Εξέταση και πιθανότατα θα κατέληγαν στην πυρά.

Με τον ερχομό της Αναγέννησης πραγματοποιήθηκε στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών και η ερμηνεία των ονείρων έγινε ξανά της μόδας, με αποτέλεσμα όλες οι αυλές που σέβονταν τον εαυτό τους να έχουν ένα μάντη που ερμήνευε κάθε όνειρο που έβλεπαν βασιλιάδες και αυλικοί.

Τον 19ο αιώνα το θέμα άρχισε να μελετάται με μεγαλύτερη σοβαρότητα και ήταν πολλοί οι επιστήμονες που αφιέρωσαν το χρόνο τους στη μελέτη αυτού του αντικειμένου.

Ωστόσο, μόνο στα τέλη του 19ου αιώνα η ερμηνεία των ονείρων απέκτησε επιστημονικό κύρος, χάρη στο έργο του Σίγκμουντ Φρόυντ «Η ερμηνεία των ονείρων», που αποτελεί την επιστημονική Βάση για τις σχετικές μελέτες του 20ού αιώνα.


Σχόλια   
Ιλιόνη
-2 #1 Ιλιόνη 19-05-2014 17:12
Ήμουν σε ένα σχολείο και έιχα διάλιμμα περπατούσα προς τις σκάλες και είχε ένα ασανσέρ δίπλα μου κοίταξα είδα ένα παιδί που μου χαμογέλασε και ξεκίνησα να τρέχω με κινηγούσε έφτασε μπροστά μου όταν πήγα να φύγω με τράβηξε και έπεσα μου είπε κάτι και με σήκωσε είπε πάλι κάτι και έφυγε
Παράθεση
ΑΝΝΟΥΛΑ
0 #2 ΑΝΝΟΥΛΑ 23-11-2014 11:33
ΕΙΔΑ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΟΥ ΟΤΙ ΜΕ ΞΕΓΕΝΝΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΜΑΣ ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΟΤΙ ΚΡΑΤΑΓΑ ΔΥΟ ΜΩΡΑ ΜΑΛΛΟΝ ΕΝΑ ΑΓΟΡΙ ΚΙ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ. ΠΑΙΡΝΩ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ. ΤΙ ΣΗ ΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ΠΑΙΔΙΑ?
ΕΠΙΣΗΣ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΙΔΑ ΕΝΑΝ ΚΥΡΙΟ ΡΑΦΑΗΛ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΝΑ ΑΓΟΡΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΩΝ.
Παράθεση
ΟΥΡΑΝΙΑ
+1 #3 ΟΥΡΑΝΙΑ 10-01-2017 16:47
Είδα στον ύπνο μου πως ήμουν στο σπιτι μου στο χωριό το οποίο ήταν γεμάτο με κόσμο και σηκωθηκε ο πατέρας μου να χορέψει ( αύριο κλείνει 10 μήνες απο τότε που πέθανε ) στεναχωρημένος όμως γιατί έλεγε οτι ήθελε να χορέψει για τελευταία φορά γιατι ήξερε ότι θα πεθάνει.εγω απο την στεναχωρια μου που δεν αντεχα να τον βλεπω στεναχωρημενο εφυγα για το πατρικό μου οπου είχε πολυ κοσμο εκεί και τους κέρναγα μεγάλα γλυκά που είχα σε πολύ μεγάλα κουτιά.επειτα βρεθηκα να μαγειρεύω πάνω απο μια μεγάλη κατσαρόλα και να κλαίω με λυγμους και με επαιρναν τηλεφωνο στο κινητο για να μου ευχηθούν υποτίθεται για την γιορτή μου.
Παράθεση
Προσθήκη νέου σχολίου