Ποιά η σημασία των ονείρων;
Από τον 6ο αιώνα π.Χ. υπήρχαν κιόλας γραπτές μαρτυρίες από τους αρχαιότερους πολιτισμούς, όπως των Χαλδαίων ή των Αιγυπτίων, στις οποίες γινόταν λόγος για τη σημασία των ονείρων.
Ωστόσο, μονάχα όταν αναπτύχθηκε ο ελληνικός πολιτισμός το αντικείμενο αυτό άρχισε να μελετάται συστηματικά. Από τους μάντεις και τους οιωνοσκόπους, που προέβλεπαν το μέλλον μελετώντας τα εντόσθια των νεκρών ζώων ή το πέταγμα των πουλιών, προέκυψαν οι πρώτοι ονειρομάντεις, οι μελετητές της σημασίας των ονείρων.
Από αυτή την εποχή σώζονται έργα αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα, όπως τα «Ονειροκριτικά» του Αρτεμίδωρου της Δάλδης, που μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεπεραστεί και στα οποία αναφέρεται πως όλα τα όνειρα που περιγράφονται έχουν μελετηθεί αρκετά, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι τα προμηνύματα τους ήταν σωστά.
Οι Ρωμαίοι έδωσαν κι αυτοί μεγάλη σημασία στα όνειρα και ήταν πολλές οι προσωπικότητες από τον πολιτιστικό και θρησκευτικό χώρο που προσέδωσαν κύρος στην ερμηνεία των ονείρων.
Αργότερα, στο δυτικό Μεσαίωνα, το θέμα αυτό έγινε ταμπού εξαιτίας της στάσης που υιοθέτησε η Καθολική εκκλησία, θεωρώντας τα όνειρα ως εκδηλώσεις του Διαβόλου. Το ίδιο όμως πίστευε κι ο Λούθηρος, που στα κηρύγματα του παρακινούσε τους οπαδούς ίου να αγνοούν τα όνειρα, γιατί υπαγορεύονταν από το Πονηρό.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να δηλώνουν ότι δεν ονειρεύονταν, γιατί διαφορετικά θα διώκονταν από την Ιερά Εξέταση και πιθανότατα θα κατέληγαν στην πυρά.
Με τον ερχομό της Αναγέννησης πραγματοποιήθηκε στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών και η ερμηνεία των ονείρων έγινε ξανά της μόδας, με αποτέλεσμα όλες οι αυλές που σέβονταν τον εαυτό τους να έχουν ένα μάντη που ερμήνευε κάθε όνειρο που έβλεπαν βασιλιάδες και αυλικοί.
Τον 19ο αιώνα το θέμα άρχισε να μελετάται με μεγαλύτερη σοβαρότητα και ήταν πολλοί οι επιστήμονες που αφιέρωσαν το χρόνο τους στη μελέτη αυτού του αντικειμένου.
Ωστόσο, μόνο στα τέλη του 19ου αιώνα η ερμηνεία των ονείρων απέκτησε επιστημονικό κύρος, χάρη στο έργο του Σίγκμουντ Φρόυντ «Η ερμηνεία των ονείρων», που αποτελεί την επιστημονική Βάση για τις σχετικές μελέτες του 20ού αιώνα.
ΕΠΙΣΗΣ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΙΔΑ ΕΝΑΝ ΚΥΡΙΟ ΡΑΦΑΗΛ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΝΑ ΑΓΟΡΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΩΝ.
Τροφοδοσία RSS για τα σχόλια αυτού του άρθρου.