Επιλέξτε γράμμα:   Α • Β  Γ • Δ • Ε • Ζ  Η • Θ • Ι • Κ • Λ • Μ  Ν  Ξ  Ο  Π  Ρ  Σ  Τ  Υ  Φ  Χ  Ψ  Ω

Ο ύπνος κάνει καλό στη μνήμη και τη μάθηση!

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (14 Ψήφοι)

Ο ύπνος κάνει καλό στη μνήμη και τη μάθηση!

Όπως διαπιστώθηκε από πρόσφατη αμερικανική επιστημονική έρευνα, ο ύπνος  μετά τη μάθηση κάποιου νέου πράγματος βοηθά τον εγκέφαλο να θυμάται καλύτερα, εφόσον ο ύπνος συνοδεύεται με όνειρα.

Η εν λόγω έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας «Cell Biology», επιβεβαίωσε προηγούμενες μελέτες νευροεπιστημόνων, οι οποίες είχαν δείξει ότι ο εγκέφαλος δεν «κοιμάται» την ώρα του ύπνου και ότι ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να απορροφήσει νέες πληροφορίες. Παράλληλα, η νέα έρευνα παρέχει μερικές από τις πρώτες πειραματικές ενδείξεις ότι ειδικότερα τα όνειρα βελτιώνουν την μαθησιακή διαδικασία και τη μνήμη.

Στο πλαίσιο του πειράματος, οι εθελοντές (φοιτητές του Χάρβαρντ) κλήθηκαν επί 45 λεπτά να μελετήσουν τη διάταξη ενός τρισδιάστατου λαβύρινθου σε υπολογιστή και να παίξουν με αυτόν, ούτως ώστε μετά από αρκετές ώρες να μπορούν να βρουν το δρόμο της εξόδου μέσα στον εικονικό χώρο. Όσοι (οι μισοί) είχαν προηγουμένως κοιμηθεί, ήταν εκείνοι που στη συνέχεια βγήκαν πιο γρήγορα από τον λαβύρινθο. Εκείνοι όμως που όχι μόνο είχαν κοιμηθεί, αλλά επιπλέον θυμούνταν ότι είχαν ονειρευτεί το λαβύρινθο, ήταν αργότερα δέκα φορές πιο γρήγοροι, κατά μέσο όρο, σε σχέση με όσους είχαν κοιμηθεί (και πολύ περισσότερο σε σχέση με όσους δεν είχαν καθόλου κοιμηθεί) στο να βρουν την έξοδο από τον λαβύρινθο, όταν πια ξύπνησαν.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα όνειρα αποτελούν σημάδι πως τα υποσυνείδητα μέρη του εγκεφάλου εργάζονται σκληρά στη διάρκεια του ύπνου, επεξεργαζόμενα τις πληροφορίες για να εκτελεστεί η «δουλειά» που πρέπει να γίνει. Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Στίκγκολντ, ο εγκέφαλος δουλεύει σε πολλά επίπεδα για να λύσει ένα πρόβλημα. Έτσι, το μη συνειδητό τμήμα του επεξεργάζεται τα πράγματα εκείνα που θεωρεί πιο σημαντικά.

Η ιδέα ότι τα όνειρα σχετίζονται με την επεξεργασία των αναμνήσεων στη διάρκεια του ύπνου, ανάγεται στον Φρόιντ και η νέα έρευνα παρέχει σαφείς ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο όντως συμβαίνει.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έρευνα μπορεί να έχει και πρακτικά αποτελέσματα, αφού μπορεί να βοηθήσει στο να βρεθούν τρόποι βελτίωσης της μάθησης και της μνήμης. Για παράδειγμα, οι μαθητές και φοιτητές θα ωφελούνταν περισσότερο αν μελετούσαν εντατικά λίγο πριν κοιμηθούν ή αν έπαιρναν έναν σύντομο μεσημεριανό ύπνο μετά το πρωινό διάβασμα.


Προσθήκη νέου σχολίου