Επιλέξτε γράμμα:   Α • Β  Γ • Δ • Ε • Ζ  Η • Θ • Ι • Κ • Λ • Μ  Ν  Ξ  Ο  Π  Ρ  Σ  Τ  Υ  Φ  Χ  Ψ  Ω

Όταν το υποσυνείδητο εκπέμπει σήμα κινδύνου μέσω του πόνου…

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (5 Ψήφοι)

Όταν το υποσυνείδητο εκπέμπει σήμα κινδύνου μέσω του πόνου…

Παρ’ ότι πριν δεκαετίες ο σωματικός πόνος στα όνειρα φάνταζε κάτι εντελώς ανύπαρκτο και μη λογικό, εντούτοις οι επιστήμονες εντόπισαν όντως στην πορεία κάποιες τέτοιες περιπτώσεις, αλλά αυτές ήταν εξαιρετικά σπάνιες. Η εξήγηση για τη μη συχνή εμφάνισή του έχει να κάνει και με τη μη συχνή εμφάνισή του στην πραγματική ζωή.

Όσον αφορά τη φύση του πόνου, πρόκειται για αποτέλεσμα ηλεκτρικών εκκενώσεων στους νευρώνες. Ο εγκέφαλος μάς προειδοποιεί άμεσα για κάτι που συμβαίνει στο σώμα σας, το οποίο του προκαλεί κάτι κακό. Συνεπώς, ο πόνος είναι μια εγκεφαλική διαδικασία, που εκπέμπει ένα σήμα κινδύνου.

Αν δεχθούμε ότι ο πόνος είναι δημιούργημα του μυαλού μας, εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε ότι μπορεί να προκληθεί επίσης και από ψυχολογικά ερεθίσματα, όπως το στρες. Και μόνο αυτό το γεγονός, δικαιολογεί απόλυτα την ύπαρξή του στα όνειρα χωρίς να υπάρχει ένα πραγματικό σωματικό ερέθισμα.

Ο πόνος στα όνειρά μας, πάντως, δεν αποκλείεται να προδίδει έναν πραγματικό πόνο που έχουμε κατά τη διάρκεια του ονείρου μας, όπως το πιάσιμο, το μούδιασμα του χεριού μας ή του σβέρκου μας εξαιτίας της άβολης θέση που ενδεχομένως έχουμε καθώς κοιμόμαστε. Ωστόσο, ο πόνος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το υποσυνείδητό μας ως μέσο για να δώσει μια πιο ρεαλιστική αίσθηση σε ένα όνειρο κι έτσι να το κάνει πιο έντονο, ούτως ώστε να σιγουρευτεί ότι θα προκαλέσει την προσοχή μας.

Γιατί όμως το υποσυνείδητό μας θέλει να μας τραβήξει την προσοχή τόσο πολύ; Είναι σαφές ότι αυτό που θέλει είναι να μας περάσει το μήνυμα που σχετίζεται με τον τρόπο πρόκλησης του πόνου. Ορισμένοι έχουν συνδέσει τον πόνο στα όνειρα και με κάποια έντονα αρνητικά συναισθήματα όπως οργή και θυμός.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει πρώτα να γίνουν κάποιες ερωτήσεις από τον ίδιο τον εαυτό μας: Ο πόνος προκαλείται από εμάς ή από ένα άλλο άτομο ή από ένα αντικείμενο; Έγινε επίτηδες ή από ατύχημα; Ήταν έντονος ή απλώς μια ενόχληση; Κατά τη διάρκεια αυτού το ονείρου έχουμε ένα δίλημμα για το τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό τον πόνο, πράγμα που φυσικά είναι πολύ πιθανό να μας προκαλέσει πολύ άγχος.

Είναι τόσο έντονος που χρειαζόμαστε βοήθεια από κάποιον άλλο ή απλώς τον αισθανόμαστε όταν καταλήγουμε σε κάποιες συγκεκριμένες πράξεις; Πόσο συχνά συμβαίνει; Γίνεται όλο και χειρότερος; Τα πράγματα μπορεί να γίνουν πιο άσχημα αν μας εμποδίζει να ασχοληθούμε τις καθημερινές δουλειές μας.

Έχουμε αρκετή γνώση και πηγές για να τον θεραπεύσουμε ή νομίζουμε ότι έχει κάποιες πιο βαθιές ρίζες στο πόνο; Ανάλογα με την απάντηση, ίσως χρειαστεί να ζητήσουμε και βοήθεια από έναν ειδικό. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πόνος στα όνειρά μας μπορεί να είναι αποτέλεσμα και από μια άσχημη παιδική ανάμνησή μας που βρίσκεται καλά κρυμμένη στο υποσυνείδητό μας και ενδεχομένως θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.


Προσθήκη νέου σχολίου